Kako sam već nekoliko puta pomenula u prethodnim postovima, zbog zdravstvenog stanja sam pre izvesnog vremena izmenila način ishrane. Barem je za mene to u startu bilo drastično. Tako se moja ishrana prešla u vegetarijansko-vegansko-posnu ishranu, da je tako nazovemo, jel nema neki specifičan ili zvaničan naziv. To je značilo da su isključeni svi proteini životinjskog porekla, dakle:

  • mesa i prerađevine
  • mleko i prerađevine
  • jaja

ali i potpuno izbacio unos (bilo koje vrste) soli, kao i „grickalica“, brze hrane (koju ruku na srce nisam nikada preterano ni volela), gazirani napitci, i još po nešto.

*Ipak, dozvoljen mi je unos belih mesa, ali vrlo kontrolisano i u strogo određenim količinama, pa tako po nekada koristim ribu i belo pileće ili ćureće meso.

Neretko ljudi „zapanjeno“ pitaju: „Pa šta ti onda jedeš?“ Isto sam se, svojevremeno, pitala i ja, ali malo po malo, počela sam da otkrivam neke nove čari kulinarstva, nove namirnice, ukuse, načine spremanja hrane i postalo je zanimljivo.

Moja ishrana obiluje povrćem i voćem (u sirovo ili termički obrađenom obliku), mahunarkama, biljnim mastima, koštunjavom i suvom voću (dozirano), žitaricama, testeninama, raznoraznim supama, potažima, varivima, itd…

S početka mi je svašta nešto falilo, mnogo toga sam bila željna, ali malo po malo sam se navikla na ovaj, sada više ne, novi režim ishrane.

Važno mi je da napomenem tri stvari:

  1. Nisam pronašla „rupu na saksiji“ i ne nudim recepte koji su nešto što nikada niste videli ili probali. Naprosto su to neke moje kombinacije i igra uklapanja namirnica u neko „novo“ jelo, prekrajanje nekih uobičajnih, klasičnih i tradicionalnih jela i prilagođavanje ovom „mom“ načinu ishrane.
  2. Ne tvrdim i ne propagiram da je ovaj način ishrane jedini zdrav i nezamenljiv, da ništa zdravije sebi ne možete da ponudite.
  3. Svako je slobodan da klopa šta i kako voli, a moja ideja je deljenje. Deljenje onoga što sam ja probala, načina na koji spremam hranu i možda eto, neki „kec u rukavu“ kada dodje onaj momenat pa se zapitamo „Jao, šta danas da kuvam?“ U koliko vam se svidi, možda neki od ovih recepata uvrstite u svoj dnevni/nedeljni/mesečni meni.

Kuvanje je ljubav, emocija, zabava i opuštanje. Hrana to oseti, ali i naša nepca.

Zato, ajmo šerpice i varjačice u ruke, zavrnimo rukave, pa da kuvamo!

Neka vam je slatko… ????

Оставите одговор