Grilovani prokelj sa pečurkama i začinima

Posla je puno, ali se mora nešto i klopati. Današnji dan mi ne ostavlja mnogo vremena za bavljenje kulinarstvom pa takve dane koristim za brze „instant“ recepte po principu „umuti-prospi, pomešaj-zapeci“, klopaj i briši dalje.

Zato danas u kratkoj pauži između prevođenja jedne knjige i spremanja novih tema za blog, spremam: PROKELJ.

Interesantna biljčica za koju, da mi je do pre par dana neko rekao da ću je sa slašću jesti, rekla bih mu da je „lud“. A onda me je iznenadila komšinica sa instant pripremom ovog povrća i istog momenta je uvršten u meni.

Dakle:

  • 1/2kg prokelja
  • 1/2kg pečuraka
  • Maslinovo ulje
  • Susam (prepečeni)
  • Začini po želji (kod Piscarala BEZ soli)

Prokelj smo očistili, blago zasekli (kao kesten pred pečenje), spustili na kratko u kipuću vodu (minut-dva) i ostavili da se ocedi. Za to vreme pečurke, u koliko su krupnije, iseckati da budu iste veličine kao prokelj, ako su sitnije, naravno, nema potrebe. U jednom sudu pomešati prokelj i pečurke, zaliti sa malo malinovog ulja, posuti pečenim susamom, i začinima. Ja sam ovom prilikom koristila peršun, beli luk, kajenski biber, kurkumu, tucanu ljutu papriku. Začinite začinima koje najviše volite da koristite. Sve dobro promešajte i prespite u pleh na papir za pečenje.

Pravac-rerna (gle čuda!). Prilagodite se mogućnostima sopstvene rerne. Kod mene je to 10-ak minuta sa ventilatorom na 250 stepeni.

I ručak je gotov!

Uz neku salatu po vašem izboru, i nekim finim raženim, kukuruzni ili hlebom koji najviše volite…

„Prste da poližete“ 🙂

Dakle, nikakva velika filozofija, brzo je i ukusno.

Žurim. Ručak gotov, ali posao zove.

Čitamo se.

Prijatno!!!