Prenatalna muzikoterapija

Prenatalna muzikoterapija tokom trudnoće pomaže budućoj majci i nerođenoj bebi da putem muzike razviju zdravu emocionalnu vezu, poboljšavajući blagostanje i zdravlje oboje tokom ovog vrlo posebnog perioda. Prenatalna muzička terapija je upotreba muzike (zvuk, ritam, harmonija, melodija).

Ljudska bića imaju intenzivan odnos sa zvukom i muzikom još pre rođenja. Blagodati muzike mogu se dobiti čak i pre nego što beba razvije sluh (približno 20. nedelje gestacije). Fetus u ovoj fazi već percipira zvuk vibracijom prima zvučne vibracije, a već od petog meseca može da prima slušne stimulanse. Beba u razvoju stvara duboku vezu sa majkom putem zvukova koje stvara njeno srce, krvni i respiratorni sistem i naravno, glas. Nije iznenađujuće što mame instinktivno govore i pevaju svojoj bebi dok su još uvek u materici.

Trudnoća je period mnogih fizičkih i emocionalnih promena koje mogu da izazovu stres za buduću majku, pa tako, majčine emocije vrlo lako mogu da utiču na plod. Prenatalna terapija muzikom  namenjena je trudnicama koje žele da žive zdravo, srećno i skladno u trudnoći, da lakše prođu kroz porođaj i period posle porođaja, što važi i za njihove bebe. Majčin partner takođe može učestvovati u seansama i imati koristi od njenih efekata.

Kroz različite muzikoterapijske tehnike kao što su opuštanje i vizualizacija uz muziku, komponovanje i snimanje pesama za bebu koja tek treba da stigne ili slobodno izražavanje emocija kroz instrumente i glas, moći ćemo da oslobodimo stresa, anksioznosti i fizičke napetosti. Ujedno je to i način za  pronalaženje prostora za opuštanje i smirenje u kojem se neguje odgovarajuća fizičko-emocionalna veza između bebe i buduće majke i oca, što povećava njihovu sigurnost i samopoštovanje i podstiče iskustvo pune i pozitivne trudnoće. Pored toga, upotreba muzike u svim fazama trudnoće pozitivno utiče na neuronski razvoj bebe. Uz pomoć pesme, muzike i pokreta, nedeljno se može pratiti beba u njenom intrauterinom rastu.

„U muzici se sva osećanja vraćaju u svoje čisto stanje, a svet je ništa drugo nego muzika koja je postala stvarnost“.

Arthur Schopenhauer (1788-1860), nemački filozof.