Krekeri iz multipraktika

Krekeri iz multipraktika su brza, ukusna i zdrava grickalica koju veoma često pravim i koristim je i kao snack, ali i za doručak ili večeru, uz npr ajvar ili Hummus. Nazvala sam ih iz „multipraktika“ jel sam u nekoj žurbi sve sastojke sipala u isti i zamesila testo „na struju“ kako bi skratila proces mešenja. Veoma su laki i jednostavni za spremanje!

Sastojci:

  • 400gr brašna (u osnovi pšenično, mešajte ih po želji)
  • 2dl ulja
  • 125ml piva
  • 1/2 praška za pecivo
  • (po reeceptu-2 kafene kašičice soli-već znate da ne solim)
  • 50gr prepečenog susama
  • 50gr mešavine prepečenog semena bundeve i suncokreta

MULTIPRAKTIT „time“!!!

Skrati vreme i ne umarate ruke mešajući, mada nije ništa teško.

Kada se zamesi ili zamuti ovo testo, trebalo bi kašičicom ili rukom vaditi kuglice i stavljati ih u preklopni toster da se ispeku krekeri tipa „slane galete. Vremenom sam razne neke korake promenila, pa kako sam prešla na mućenje multipraktikom, tako sada napravim malo tvrđe testo pa ga rasteglim preko stola i vadim „žetončiće“ čašicom. Premesim ostatke i ponovim sve još jednom.

Dakle, kako rekoh, ne pečem ih više u hiljadu tura u tosteru, nego ih poređam u plehove (ispadnu tačno dva velika za rernu, a u moju rernu idu oba od jednom), tako je i pečenje pojednostavljeno. Retko za šta ne koristim papir za pečenje. Ovde on zaista nije potreban jel je testo blago masno tako da ga stavljam na skorz suv pleh. Kao i u prethodnim receptima, prilagodite se svojoj rerni, ne bi trebalo stavljati na najače: u mojoj rerni to znači 180 stepeni, 20.-ak minuta (pratim dok ne budu zlazno žuti).

GOTOVO!

Kao što rekoh, uz sve pojednostavljene i ubrzane korake, ova slana grickalica se jako brzo sprema.

Nisam u „Stojcima“ navodila, ali svakako je moguće dodavati neke začine po želji, pa sam npr. pravila mediteransku varijantu sa maslinovim uljem, origanom, belim lukom i slatkom paprikom i bilo je super. Pustite mašti na volju…

Uz jogurt, čaj, sok, kafu, neku domaću (ili kupovnu) „mazalicu“, ajvar, pa čak i džem-iako je slana grickalica- kombinacija ukusa je super, imate super brzi i zdravi snack, ali i obrok.

Probajte!

Da vam je prijatno!!!