Nedelja je dan za odmor, hobije, šetnju, razonodu ili ko voli, kulinarske „vratolomije“. Kada kažu nedelja, osim obavezne supe, iz detinjstva mi se vraćaju slike i mirisi nekog lepog testa koje „odmara“, kvasca koji narasta. E, ali ovom prilikom nećemo koristiti kvasac. Pravimo beskvasni pita hleh. Pita, jel se teszo razvlači preko stola i presavija više puta tako da se formirano u hleb ili pogaču (što je ovog puta bio slučaj kod mene), ispečena lepo lista. Vrlo interesantno pecivo, pa ko želi, može da se igra i da proba. Deluje komplikovano zbog tog razvlačenja ili rasukivanja preko stola, ali je u susštini sve vrlo jednostavno.

Sastojci:

  • 1 kilogram mekog brašna
  • 2 dl ulja
  • 3 čaše kisele vode
  • 1 prašak za pecivo
  • kafena kašičica sode bikarbone

Slobodno,

sve sastojke možete szaviti u jednu veliku vanglu za mešenje i – nema miksera. Ruka i osećaj! Mesimo testo dok ne postane lepo, konzistentno i glatko, blago vlažno i tek-tek da kažemo lepljivo pod prstima.

Ili-ili:

Kada je testo lepo umešeno, ne mora da stoji, može odmah da se „radi“, ali ako iz nekog razloga morate da napravite neku pauzu i odložite razvlačenje, stavite testo u kesu, dobro ga zašuškajte (da u kesi ne bude vazduha) i ostavite u frižider. Važno je da pred razvlačenje, kada ga izvadite iz frižidera, ostavite ga da stoji dok ne poprimi sobnu temperaturu. Sto na kome ćemo razvlačiti, rasukivati testo, treba prekriti nekim tankim čaršafom ili stoljnjakom i pobrašnjaviti ga celom površinom.

Oklagijanje,

rasukivanje ili razvlačenje testa nije teško, ali treba biti pažljiv. Testo se kao i svako drugo razvlači do površine stola, a onda se krajevi lagano i pažljivo razvlače rukama preko ivice stola.

Kada smo razvukli testo, iskoristićemo 2-3 supene kašike ulja koje ćemo pouljiti po površini testa pravljenjem „osmica“. Takođe se i blago razmazati ili isprskati četkicom za premazivanje.

* Kada ste ovako razvukli testo, možete ga filovati nadevom od sira i jaja, samo sira, nadevom od mlevenog mesa, povrća, voća i praviti rasukane pite ili bureke. Nadev se jednako pasporedi po površini i skupljaju se krajevi paralelno sa dve strane dok se ne dobiju dve „kobasice“, umotaju se u „puž“, stave u podmazan pleh i peku kao svaka druga sukana pita. *

Preklapanje:

Preklapamo testo kao knjigu s tim da na svaku „suvu“ preklopljenu površinu, pokapamo po par kapi ulja. Pa preklopimo sledeću stranu. Pa „pofajtamo“ uljem“ (male količine ulja na nivou kafene kašičice, nije poenta da bude premasno). Preklapamo testo na ovaj način sve doj ne dobijemo oblik pleha u kome će pita-hleb biti pečen/a.

Testo stavljamo u pleh na papir za pečenje, i sitno ga izbockamo viljuškom. Na dlan sipajte par kapi ulja i razmažite po površini. Da li ćete zasuti raznim semenjem ili ćete ga peći bez ičega, stvar je izbora i ukusa.

Pečenje,

stavljamo testo u rernu, i tu se opet vraćam na staru priču o „svako prema mogućnostima svoje rerne“. Ovo testo mi je objašnjeno da se obavezno peče bez ventilatora, na 180 stepeni, oko 30.-ak minuta.

I evo još jednom:

Lep, mirisni pita-hleb je gotov.

A sa čime ili uz šta ćete da je klopate…?

Neka vam je PRIJATNO!!!