Nedelja je dan za odmor i uživanje u kulinarskim čarolijama, ko voli. Iako često u nedoumici „šta danas kuvati?“, ove nedelje je bilo lako, pa je izbor pao na Veggie Burger. Recepata je mnogo, a ja do sada još nisam bila u prilici da isprobam neki od njih. Imali konkretan recept, već isproban i siguran, ili pustili mašti na volju, ne može da ispadne loše. Evo moje varijante, probajte, verujem da će vam se svideti. Pa kaže ovako:

Sastojci:

  • 1 čaša kisele vode
  • 1 čaša brašna (u ovoj varijanti su raženo, kukuruzno i belo pšenično)
  • 1/2 kafene kašičice praška za pecivo
  • 2/3 šolje mešavine ovsenih, ječmenih i raženih pahuljica,
  • Mešavina začina (kurkuma, kajenski biber, beli luk, peršun)
  • 2 supene kašike tostiranog susama
  • 200gr sitno naseckanih šampinjna
  • 2 srednje, izrendane šargarepe,
  • 1 manji do srednji, sitno naseckan praziluk.

Pomešamo brašna, pahuljice, začine i kiselu vodu, dobro umutimo smesu i ostavimo barem pola sata da pahuljice nabubre.

k

Kada su pahuljice nabubrile i kada smo dobili smesu koja je od prilike malo ređe gustine od smese za palačinke, dodajemo povrće. Redosled, naravno, nije bitan. Sve dobro izmešamo i ostavimo par minuta da odstoji i da se lepo sjedine svi sastojci.

Zatim formiramo burgere.

*U „originalu“ koji sam ja dobila, trebalo bi kašikom vaditi masu i peći je u dubokom vrelom ulju.. Ok, nije problem, ali se trudim da svaki recept koji mogu da modifikujem, radije ispečem u rerni na papiru za pečenje, nego da pržim u ulju. Kada to ne mogu da izbegnem, naravno, pravim to nešto na uobičajan način, tj. pržim. *

Dakle. uz pomoć plastičnog kalupa za pljeskavice, od ove količine sastojaka ispadnu, kao što vidite, 8 lepih debeljuškastih burgera. Svaki četkicom premažem sa malo ulja da se tokom pečenja ne bi preterano isušili.

Idemo u rernu!

Kao i u drugim receptima, i ovde ću ponoviti: pečenje prema mogućnosti vaše rerne. Kod mene je to 15 miinuta na 200 stepeni sa ventilatorom.

*Na jedan sam dodala malo biljnog kačkavalja da se rastopi i dodatno poboljša ukus. Može i ne mora. Stvar izbora i ukusa. *

Spreman za ugriz!

I, evo ga. Dodajte šta volite od povrća i „mazalica“, neki pečeni krompirić, salatu i…UŽIVAJTE.

Brzo, lako i veoma ukusno!

Ne bih vas više zadržavala, živa nisam da probam. A probajte i vi!

Prijatno!!!