Mešavina raznih kulinarskih kultura sa još ponekim dodatkom. Našim. Brz ručak u par koraka. Žao mi je što ga se češće ne setim, ali ga u slast smažem. Pa da ne časim časa, kako sam ovom danu ukrala malo vremena da predahnem, evo, da postavim i ovaj (i još jedan-manje egzotičan) recept. Dakle…
Sastojci:
- malo maslinovog ulja
- 200gr. meksičkog mix povrća
- jedan manji praziluk
- kafena šoljica KUS KUS-a
- 2 dl supe ili vode
- zrna jedne polovine nara
- začini- sve po kafena kašičica (đumbir, kari, kurkuma, beli luk, peršun, kajenski biber, slatka i ljuta paprika)
- miks zelenih salata (salate po želji), na slici nevidiljive, bile su na „kupanju“, par rotkvica i 2-3 jagode (potpuno neobavezno ako nije sezona)
- 200gr TOFU SIRA (takođe nenamerno neuslikan, još se sušio u ubrusu).
- supena kašika belog brašna, supena kašika palente
- Aceto Balsamico, Soya sos.
- PUNO LJUBAVI I NEŠTO DOBRE VOLJE
- Kus kus stavimo u jednu činiju, prelijemo vrelom (provrelom) vodom ili supom (ja sam u današnjoj varijanti koristila supu koja mi je ostala od juče, ali i inače se trudim da to bude supa, jel je svakako malo ukusnije nego obična voda) i ostavimo da stoji i „nadođe“…
- Tofu smo dobro osušili, iseckali na komade kakve želimo
Svaki komad tofu sira uvaljamo u mešavinu belogbrašna i palente, zatim stavimo na pek papir i poprskamo sa po par kapi ulja. Zatim ide na pečenje u rernu. Svakako, možete ga i ispeći/istostirati/izgrilovati/ispohovati…i na tiganju u malo više masnoće. Već sam pričala o tome da kada god mogu da izbegnem takvu vrstu spremanja hrane, to i radim.
1
Dok se tofu peče (250 stepeni, vrela rerna sa ventilatorom, 10ak minuta), na maslinovom ulju ćemo izdinastati jedan praziluk i miks meksičku mešavinu. Ne mora se dinstati predugo, svo to povrće je već na pola bareno, barem te smrznute varijante. Dodajemo začine i sve zajedno pomešamo da kus kus-om koji je za to vreme nadošao.
Iskombinujte salate koje volite i začiniet po želji. Ja sam koristila miks zelene, crvene salate i bebi spanaća, dodala sam par rotkvica isečenih na kolutiće i nekoliko jagoda više zarad lepšeg efekta. Ali ne štete ukusu. Začinila sam malo maslinovog ulja i aceto balsamic-a
U činijici nam je kus kus sa povrćem, posut narom, a strane, nekoliko kriški tostiranog tofu sira sa par kapi soja sosa…
I evo!, Tu je, brz, lagan, hranjiv i zasitan obrok koji ne oduzima mnogo vremena za spremanje iako deluje komplikovano zbog: ovde seci pa peci, ovde potapaj da nadođe, ovde dinstaj povrće… Verujete da je jednostavnije nego što će nekima množda izgledati.
Posetite Meksiko, Markoko i Aziju. Makar ukusima. Za sada…
Neka vam je prijatno!