Nedelja, i šta kuvati? Pored već klasične, starinske, domaće tople supe sa rezancima i rinflajšom, ko voli, što nam je često za nedeljni ručak dovoljno. danas treba „doraditi“ još nešto da bi „pokrili i sutrašnji dan. Ima dana u koje se kuhimnja teško uklapa, pa su neka jela predviđena za dva dana, ili ako je veća količina, već dok je sveže spremno, naravno ohlađeno, odvoji se jedan deo, stavi u vakum posudu i u zamrzivač, kao neka rezervna varijanta obroka, kada takođe nema mnogo vremena za svakodnevno kuvanje.
U mom slučaju nije samo pitanje „šta danas za ručak?“ nego i „koje jelo danas da izmislim/modifikujem?“ Obrni okreni, danas je izbor pao na crvenu papriku, od koje sam pravila filete (sveže paprike) i ostavljala u paketima u zamrzivač. Jeste, sve danas ima da se kupi, mnogima deluje kao gubljenje vremena, para i dodatni posao, ali ja ipak i dalje volim taj kult ostavljanja zimnice. A nju ćemo koristiti kao „kore“ za lazanje!!! Da, da….
Sastojci:
- fileti crvene paptike (okvirno oko 15-18 fileta)
- 2-3 male glavice crnog luka
- jedan veći ili 2 manja praziluka
- 5-6 čenova belog luka
- pirinač
- 500gr šampinjona
- 2 supene kašike oraha
- Začini
- Brašno
- Mali krem za kuvanje
- Mleko (kod mene je to biljno)
Fil:
Na maslinovom ulji izdinstati, sitno seckan crnu, beli i praziluk, kao i rendanu šargarepu, pa dodati sitno iseckane (ili na krupnije samlevene) šampinjone. Dodati 2-3 supene kašike pirindža i začine po želji. Ja sma stavljala bibier, peršun, slatku papriku, malo kurkume. Dobro sve izmešati i izdinstati, pa ostaviti sa strane da se fil malo prohladi.
Bešamel:
- Maslinovo ulje
- Par kašika brašna
- krem za kuvanje
- mleko (biljno)
- biber i muskatni oraščić
Znamo kako se sprema? Prppržiti brašno na malo ulja, naliti mlekom i dutiti do srednje gustine da se ne naprave grudvice, dodati začine i krem pavlaku i još malo dokuvati!
I, kreće klasična slagalice. Na dno posude poređati filete paprike, zaliti sa bešamelom, prekriti delom fila od povrća, pa ponovo red paprika, bešamel, fil od povrća i tako dok se ne utroše svi sastojci.
*Kao što znate, i većina od vas to i radi, svaka lazanja se preliva i crvenim paradajz sosom. S obzirom da ovde već imamo crvenu papriku, što po boji, što po sličnosti ukusa, mislim da paradajz ovde nije neophodan, ali u koliko želite da ga dodate, ne može da pokvari. *
Ovu vegge lazanju na kraju zaliti bešamelom. Možete je, kao i svaku drugu posuti rendanim kačkavaljem (ja bih koristila biljni, naravno), ali lepa zlatna korica se može dobiti i tako što se u taj zadnji deo bešamela koji vam ostane za prelivanje po površini, doda pola kafene kašičice kurkume koja da zlatno žutu boju i kada se ispeče, imate utisak da je pečena sa dosta sira.
OK, da, znam. Ne tegli se kao toopljeni sir…
Jel da da deluje kao da je pečena sa mnogo sira??? Ok, da….NE TEGLI SE KAO SIR, shvatila sam! Ali verujete da je jako ukusna, iako je lažna lazanja. Nema razloga da ne probate. Najlepša je topla, ali ništa ne zaostaje ni hladna. Uz neko dobro vine…
Da vam je prijatno!!!