Ćao drugari. Dugo nismo kuvali i delili recepte. Kod mene u opciji stalno neke musake, delovaće kao da ne znam ništa drugo da napravim. Vremenom se ispostavilo da je musaka ili bilo kakav sličan „složenac“, najjednostavnija i najbrža varijanta koja na kraju igleda lepo, dekorativno, a povrh svega ukusno, bilo da je pravite na brzinu kada se (ne)najave gosti, spremate nedeljni ručak, ponestane ideja… Naravno, i ova varijanta je vegetarijanska, a vi je možete izmeniti i prilagoditi svojim potrebama i ukusu po želji.
Prošla je novogodišnja trpeza, pa iako se u mojoj kući, s obzirom kako na brojčano stanje tako i na način ishrane nije sadržala ono klasično pečenja, ruske salate i ostalih đakonija koje su „obavezne“ u dane praznika, već 2.januara sam shvatila da nemam ručak za taj dan i nosila se mišlju šta da spremam. Izbor je pao na “ daj da vidim šta sve od namirnica imam u kući“ pa će se od toga napraviti nešto interesantno.
I zaista, od ne mnogo namirnica, ali sa malo mašte i volje, ispade jedno super jelo.
Pa, hajde da vam ga predstavim.
Za ovu musaku koristila sam:
Za fil (slike 1,2,3):
- 2 štapa praziluka
- 1 veću glavicu crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 tikvica – sve ove sastojke sitno iseckate ili sameljete u multipraktiku, pa izdinstate na malo maslinovog ulja, a zatim dodate začine (moj izbor):
- kaf.kaš. slatke paprike
- pola kaf.kaš. mlevenog bibera
- kaf.kaš. suvog peršuna
- pola kaf.kaš. đumbira, kurkume, karija
- malo himalajske soli (po izboru) – sve dobro izmešate pa dodate:
- kaf.kaš suvog grožđa i brusnice – još malo izdinstate i to je to.
Dok se povrće dinsta, spremite (ja sam odledila paprike koje sam sama ostavljala u zamrzivač za zimu) 6 većih pečenih paprika očišćenih od semena i 6 srednjih krompira, oljupštenih, isečenih na kolutove i napola probarenih.
Spremite bešamel sos. Ja sam ga pravila od leblebijinog brašna (2 supene kašike) na malo maslinovog ulja, dodala biber, muskatni oraščić i nalila pirinčanim mlekom i jednom čašom (2dl) neutralne pavlake za kuvanje. Vi ga svakako možete spremiti na „tradicionalan“ način (belo brašno, puter i mleko).
Zatim sledi „slagalica“: polovina barenog krompira na dno posude, malo bešamel sosa, polovina pečenih paprika, sav fil u sredinu, a preko fila – jedna dobra šaka mlevenih oraha, bešamel sos, preostala paprika, opet malo bešamela, ostatak krompira i sav preostali bešamel koji treba lepo i jednako rasporediti po celoj površini (prikazano na slikama).
Za kraj, narendati jedno malo parče (veličine kutije šibice) biljnog kačkavalja i posuti pečenim susamom da bi kada se ispeče korica bila lepša i krckavija. Naše jelo zatim stavljamo u hladnu rernu (s obzirom da sam koristila vatrostalnu posudu). Pekla se oko 30 minuta na 220 stepeni „sa ventilatorom“, a vi ćete vreme i temperaturu, u koliko se odlučite da pravite, prilagoditi svojoj rerni.
Naša šarena musaka od „šta se u frižideru našlo“, složenac, ili kako vamdraže da ovo jelo nazovete kada izađe iz rerne izgleda fenomenalno.
Probajte, lako je!
Prijatno vam bilo!